Metworstrennen 2024, zonder glaswerk en harde muziek Deel dit artikel ‹ Terug

Metworstrennen 2024, zonder glaswerk en harde muziek

Geplaatst op: maandag 29 januari 2024


Maandag 12 februari gaat het weer gebeuren; Metworstrennen 2024 staat op de agenda. Nadat vorig jaar het zweepgebruik werd afgeschaft, wordt er vanaf dit jaar geen glaswerk en harde muziek op het Vortums Veld meer geaccepteerd.


Onze Vereniging neemt al tientallen jaren een proactieve houding aan ten opzichte van veiligheid voor mens en dier. Vandaar is dit jaar in goed overleg met de Gemeente Land van Cuijk besloten om voortaan geen glaswerk en harde muziek op het Vortums Veld toe te staan. De reden hiervoor is dat er steeds meer grote hoeveelheden flessen drank door de toeschouwers werd meegenomen, die vervolgens leeg en/of kapot op de grond te vinden zijn. Dit is veel te gevaarlijk voor paarden, ruiters en toeschouwers en vandaar is er nu besloten om bij de ingang te controleren op het bezit van glaswerk. Mocht iemand dit toch bij zich hebben, dan kan dit bij de ingang ingeleverd worden en bij terugkeer weer opgehaald. Dit alles op eigen verantwoordelijkheid van de bewuste toeschouwer(s).


De laatste jaren zijn er ook steeds vaker groepen die geluidsapparatuur meeslepen en dit tijdens de Metworstrennen gebruiken voor het hard afspelen van muziek. Dit kan uiteraard ook gevaarlijk zijn voor paarden, ruiters en bezoekers aan de Metworstrennen, omdat de paarden hier erg van kunnen schrikken. Daarom worden alle bezoekers vriendelijk verzocht om vanaf dit jaar geen apparatuur mee te nemen om harde muziek op het Vortums Veld af te spelen.


Wij vragen iedereen vriendelijk om de bovenstaande nieuwe regels met begrip en respect na te leven en we hopen jullie uiteraard op 12 februari op het Vortums Veld te mogen begroeten, zodat we er met z’n allen weer een hele mooie Metworstmaandag van kunnen maken.


Mocht je toch niet in staat zijn om naar het Vortums Veld te komen, dan kun je opnieuw de Metworstrennen via onze Livestream (www.metworst.nl/live) volgen. U hoeft dus niets te missen!


Vereniging “De Metworst” sinds 1740


Geschiedenis van de Metworstrennen

De Metworstrennen is een eeuwenoude paardenrace die ieder jaar op carnavalsmaandag in Boxmeer wordt gehouden. Sommigen menen zelfs dat de traditie nog zou voortkomen uit een oud-Germaans vruchtbaarheidsritueel. In vroegere tijden werden door jonge vrijgezelle ruiters door middel van het rijden door de velden van de Goden gepoogd de vruchtbaarheid voor het komende jaar te verkrijgen. Deze vruchtbaarheidsritten werden gehouden in het begin van de vastentijd (Carnaval). Daardoor kreeg de Metworst later affiniteit met de Carnaval.


Het oudst bekende reglement dateert uit 1740, dit wordt tot op heden dan ook als het oprichtingsjaar van de Vereniging “De Metworst” gezien. Het doel van de Vereniging staat al meteen duidelijk in het eerste artikel van dit reglement omschreven:


“Het doel der Vereeniging is, om een aloud gebruik - dat ingesteld werd door eene liefdadige dame, en dat beslaat in het wedrennen om eene metworst, de jaarlijksche belooning van eene edelmoedige daad, door Boxmeersche jongeren aan bovenbedoelde dame bewezen - in onze gemeente te handhaven en in eere te houden.”


Volgens de overlevering was er in de 15e eeuw een ‘Freule Aleida’ die tijdens haar wekelijkse rijtoer met haar koets van de weg raakte. Boxmeerse ‘vruchtbaarheidsruiters’ schoten haar met hun paarden te hulp en hielpen haar weer op weg. Als dank voor hun hulp belastte de freule één van haar hoeves in Vortum Mullem (de ‘Belaste Hoeve’) met een jaarlijkse erfbelasting: een zeven ellen lange metworst, een wegge en een brood, twee vaten bier en een halve varkenskop. Vanaf dat moment zou er elk jaar een wedren met paarden gehouden worden om te bepalen wie deze erfbelasting namens de Vereniging “De Metworst” in ontvangst mag nemen. Niet voor niets is het credo van de Vereniging: ‘Wij handhaven het recht onzer vaderen.’


Niet iedereen kan zomaar deelnemen aan de Metworstrennen. Deelname is alleen mogelijk voor ‘Boxmeerse jonggezellen’, die bovendien lid zijn van de 'Instelling der Tijdelijck Jonggesellen van Boxmeer'. Onder ‘jonggezel’ wordt verstaan: ongehuwde jongens, geboren in de gemeente Boxmeer en getogen en woonachtig in het kerkdorp Boxmeer. De winnaar van deze afvalrace wordt voor één jaar de 'Koning van de Metworst'. Dit is de hoogste eer die in Boxmeer te behalen valt. Zeer speciaal is het wanneer de Koning van de Metworst drie jaar achter elkaar wint, want dan mag deze persoon zich 'Keizer van de Metworst' noemen. Maar sinds het jaar 1900 is dit nog geen één ruiter gelukt.


Programma van Metworstmaandag

De jaarlijkse Metworstrennen moeten op de maandag voorafgaande aan de vastenavond gehouden worden en vindt plaats op het 'Vortums Veld', een openbare weg tussen de kerkdorpen Sambeek en Vortum-Mullem in de gemeente Boxmeer. Vanaf 04.00 uur in de ochtend worden de Boxmeer inwoners door de hoornblazers gewekt. Hierna trekken duizenden bezoekers aan het begin van de ochtend al lopend van Boxmeer naar het Vortums Veld, om te gaan kijken wie er dit jaar de Koning wordt.


De Metworstrennen bestaat uit een afvalrace van meestal 13 ritten verdeeld over 3 manches, de afstand van het parcours is bijna 800 meter. De eerste rit begint rond 09.30 uur. De winnaar van de laatste rit, de ‘Koningsrit’, haalt als kersverse Koning bij de ‘Belaste Hoeve’ de jaarlijkse schenking van goederen aan de Metworstvereniging op en wordt daar dan door de beschermvrouwe met het zilveren Koningsschild omhangen. Vervolgens gaat de Koning onder begeleiding van de andere ruiters en de ‘Gekkekar’ terug naar Boxmeer, waar hij onder de Wilhelminaboom door de beschermvrouwe tot 'Koning van de Metworst' gekroond wordt en waarna de erewijn geschonken kan worden.


Direct daarna begint een grandioos ‘Kunningsbal’ in de feesttent achter “Hotel Riche”, waar de Koning door een grote menigte wordt toegejuicht. Om 18.00 uur is er dan in het clubhuis van de Koning een ‘Koningsreceptie’. Tot diep in de nacht blijft het één groot feest in alle kroegen van Boxmeer.


Voor meer informatie over de Metworst: www.metworst.nl