Carnaval in het Land van Cuijk Deel dit artikel ‹ Terug

Carnaval in het Land van Cuijk

Geplaatst op: woensdag 31 januari 2024


Alaaf! Carnaval staat alweer om de hoek. En dat kan niet onopgemerkt voorbij komen. In het Land van Cuijk is er tijdens carnaval weer veel te genieten. 


Metworstrennen

De metworst is een eeuwenoude traditie in Boxmeer tijdens de carnaval, die dus ook dit jaar zeker niet mag ontbreken op de carnavalsagenda. Ieder jaar worden de inwoners van Boxmeer gewekt door de hoornblazers om daarna gezamenlijk naar het Vortums Veld te lopen. Daar wordt dan door middel van een afvalrace één winnaar gekroond tot ‘Koning van de Metworst’.


Knakworstrennen

Een dag eerder is in Beugen, op het Bugges Veld, het knakworstrennen. Hier dient een mens als het paard, met een ruiter op de rug moeten zij zo snel mogelijk bij de finish komen. Ook hier wordt de winnaar bepaald met een afvalrace. Wie de Koningsrit weet te winnen, wordt officieel benoemd tot Knakworstkoning(in). Kortom een ochtend vol met spektakel dat je zeker niet wilt missen.


Lichtjesoptocht

Ook dit jaar zullen er weer meer dan genoeg grote, leuke en grappige wagens vol met lichtjes door het centrum van Boxmeer trekken. Alle lampen op de route zullen worden uitgedaan voor een optimale beleving van deze lichtjestocht. Met duizenden toeschouwers, behoort deze optocht zeker tot één van de best bezochte van de wijde omgeving.


Carnaval op de Loswal

In Grave, op de Loswal, is er tijdens carnaval iedere avond een feest. Zaterdag is er 100% Grave, zondag wordt er tijdens 100% raddraaiers ieder kwartier gewisseld van genre. Maandag komt Jody Bernal langs voor 100% Fissa. Deze feesten zijn allemaal 16+. Maar ook voor mensen onder de 16 is er voldoende te beleven. Zo is er maandagmiddag een kindercarnaval en zondagmiddag de prinsenreceptie.


Reundje Hops

Inmiddels traditiegetrouw, wordt er ieder jaar op carnavalszondag het Reundje Hops georganiseerd. Met intelligentie, tactiek, doorzettingsvermogen en discipline zullen de teams weer langs de deelnemende horecabedrijven gaan om daar ludieke sport- en spelactiviteiten uit te oefenen. Een deskundige jury, onder leiding van de Prins, beoordeelt de voertuigen op allerlei aspecten. 


Elfkroegetocht

De perfecte afsluiting voor het carnavalsseizoen is de Kuukse Elfkroegetocht. Je hebt de hele middag de tijd om langs alle 11 kroegen te gaan en overal je stempel te halen. Voor iedereen die op carnavalsdinsdag nog wat energie over heeft, is dit een niet te missen evenement.